Frjentsjer/ Franeker

Als een van de Friese Elfsteden mag een bezoek aan Franeker natuurlijk niet ontbreken. De ster van de Elfsteden ligt ten oosten van Harlingen, ten noorden van Bolsward en ten westen van Leeuwarden, tussen Dongjum en Tzum.

Een prachtige historische stad, uit alles blijkt de rijke geschiedenis van de stad. Wanneer je nu door de mooie grachten vaart of van boord gaat om de stad te verkennen. Franeker ademt historie en sfeer.

Hier in de bakermat van de kaatssport kunt u het Kaatsmuseum bezoeken. Of neem de tijd om door Museum Martena te dwalen, gevestigs in de prachtige Martenastins, een historisch stadskasteel.

Ook noemt Faneker zich de modestad van Friesland. U vindt hier eigenzinnige lifestyle en kledingwinkels, dus ook de modeliefhebber komt in Franeker aan zijn trekken.

Geschiedenis

Franeker zou rond 800 zijn ontstaan als een Karolingisch castellum. De naam zou afkomstig zijn van “Froon-acker”, ofwel “land van de heer/koning”. De oudste straat van de stad heet nog steeds Froonacker.

Franeker was tot in de 19e eeuw een universiteitsstad. Aan deze universiteit hebben we het Planetarium van Eise Eisinga te danken. Ook studeerden er bekende name zoals René Decartes en stadhouder Willem IV van Oranje Nassau.