Harns/ Harlingen

Harlingen is de enige zeehavenstad van Friesland, de plek waar land en zee elkaar ontmoeten. Een stad met twee gezichten. Rauw en stoer, met zijn roemruchte nautische verleden, de rijke industrie en oude ambachten.Maar ook zacht en warm, met onvergetelijke vergezichten, het rijke culturele erfgoed en een ongekende gastvrijheid. Harlingen is zilt en zoet. Een stad van zeehelden en schatkamers.

Wanneer u op uw boot in de stad aanlegt, wordt u begroet door de historische gevels langs de stadsgracht. Neem een handdoek onder de arm, want het Waddenzeestrand is op loopafstand van de binnenstad.

Tijdens een stadswandelingkunt u niet om Voorstraat heen. Hier vindt u behalve winkels en terassen ook het stadsmuseum, en het geboortehuis van de schirijer Simon Vestdijk.

Geschiedenis

De zeehavenstad Harlingen heeft een roemrijk verleden. De vele historische panden in de stad geven haar een uniek karakter.

Al in 1234 kreeg Harlingen stadrechten, dit maakt Harlingen een oudere stad dan bijvoorbeeld Leeuwarden en Amsterdam. In de 17e eeuw verhuist de Friese Admiraliteit naar Harlingen, maar de handelsvaart blijft het meest belangrijk in de stad.

Dit zie je terug in de vele mooie pakhuizen in de stad. Met meer dan 600 monumentale panden heeft Harlingen als stad één van de hoogste monumentdichtheden van Nederland. De aanwezigheid van al deze mooie, historische pakhuizen dragen nadrukkelijk bij aan deze historische ambiance in onze zeehavenstad.